niedziela, 15 maja 2011

Gruszki i węgierki w pomidorach

gruszki w pomidorach przepis
Podobnie przygotowuje się gruszki, z tą różnicą, że twardsze ich odmiany obieramy ze skórki i podzielone na połówki lub ćwiartki (zależnie od wielkości), blanszujemy, to znaczy obgotowujemy przez 5—7 minut w lekko osłodzonej wodzie. Do sosu pomidorowego zaś — do woreczka z przyprawami, dodajemy jeszcze kilka goździków.

Węgierki w pomidorach

Zamiast jabłek czy gruszek, możemy przygotować przetwory z węgierek. Albo je ponakłuwamy wykałaczką, albo przecinamy nożem na połówki, usuwając pestki. Lepiej śliwki drelować, gdyż bywają robaczywe. Do sosu, a raczej do przypraw w sosie, dodaieniy goździki i — kto lubi — trochę cynamonu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz