niedziela, 8 maja 2011

Pyszna jajecznica pomidorowa

Jajecznica pomidorowa
Jajecznica pomidorowa. Nie uwierzy, kto nie spróbuje jak bardzo zmienia smak jajecznica, jeśli ją usmaży  z pomidorami i to lekko przypieczonymi. Na tłuszczu i patelni kładzie się pomidori bez skórki, podzielone na połówki.

Można też dodać jedną, posiekaną cebulę. Gdy pomidory lekko się zarumienią wbijamy do nich jaja rozbełtane z pól szklanki mleka (może być słodkie kwaśne lub śmietana), osolone i ewentualnie z dodatkien pieprzu i papryki.


Gdy jaja się zetną — danie gotowe. Naturalnie, nie polecam  stale przypalania  pomidorów Im dłużej je   trzymamy w wysokiej temperaturze,tyn więcej  tracą wit. C, choć tracą  karotenu  (wit.   A); sem   jednak,     dla   smaku,  można sobie  pozwolić na  popełnienie „błędów" żywieniowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz