sos pomidorowy |
4 kg dojrzałych pomidorów opłukać i pokroić na połówki. Ugotować pod przykryciem bez wody, a następnie przetrzeć przez sito. Obrać i pokroić 1 kg cebuli, włożyć do rondelka, dodając stołową łyżkę oliwy i postawić na niezbyt gorącej blasze.
Też bez wody 1 też pod przykryciem. Mieszać. Cebula powinna zmięknąć, ale nie przyrumienić się. Przetrzeć przez sito, dodać do pomidorów wraz z 2 dkg mielonego pieprzu i listkiem bobkowym. Wlać 1 litr octu (4 do 5 procentowego).
Garnek z tym wszystkim, najlepiej kamienny, postawić na małym ogniu już bez przykrycia, Ma się powoli gotować i odparowywać. Często mieszać drewnianą łyżką. Lekko posolić l dodać cukru do smaku. Sos powinien być gęsty jąk musztardą. Przełożyć do słoików, wstawić do spiżarki. Będzie jak znalazł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz