przecier pomidorowy |
Gdy garnek będzie już pełny, przykrywamy go i wstawiamy na ogień. Gotujemy, póki pomidory nie stracą smaku i wyglądu surowizny. Wtedy wlewamy miazgę partiami na sito (najlepiej stilonowe) i drewnianą pałką przecieramy, odrzucając skórki i pestki. Przecier jeszcze raz przelewamy przez sito, aby wyłowić pozostałe nasionka.
Następnie przetarte pomidory ponownie wlewamy do czystego garnka i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy soli i cukru ile kto lubi.
Jak rozlewać sok do butelek?
Do uprzednio idealnie czysto wymytych butelek (najlepiej z zakrętką lub z hermetycznym zamknięciem) nalewamy wrzącą wodę przez metalowy lejek, pełno, aż do przelania. Lać ostrożnie, powoli, bo mimo zabezpieczenia lejkiem, butelka może pęknąć.
Wyjmujemy lejek i napełniamy następną butelkę. Teraz wylewamy wrzątek z pierwszej butelki i szybko, znowu przez lejek, nalewamy wrzący sok pomidorowy. Też do pełna! Natychmiast zamykamy butelkę. Wycieramy ją do sucha, zawijamy w . gazetę i kładziemy np. do kosza, wyścielonego kocem i starannie tym kocem przykrywamy. Butelki wyjmujemy dopiero na drugi dzień, gdy już zupełnie ostygną.
Jak urozmaicić przecier pomidorowy innymi smakami?
Uwaga! Jeśli chcecie sok-przecier urozmaicić innymi smakami, możecie to zrobić w pierwszej Fazie gotowania. A więc rozgotować surowe pomidory np. z dodatkiem cebuli, lub selerów łodygowych (ulubiony sok Amerykanek) z czerwoną lub zieloną papryką (nie za dużo. bo sok będzie zbyt gęsty), z paru kwaśnymi jabłkami itp. A potem przeciera się wszystko razem i dalej postępuje jak uprzednio. Warto zwrócić większa uwagę na przyprawianie solą i cukrem co smaku.
Witam, uwielbiam zupkę na "swojskim" przecierze:) (tak to się odmienia?)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że wcześniej nie przeczytałam tutaj o sposobach urozmaicenia smaku przecieru.
Mój pomysł na przecier znajdziesz tu: http://taniecswietegowita.blogspot.com/2012/08/przecier-pomidorowy.html