piątek, 13 maja 2011

Jabłka w sosie pomidorowym

jabłka w sosie pomidorowym
3 kg pomidorów umyć, powykrawać piętki i plamy, podzielić na części, włożyć do grubego, emaliowanego garnka, zmiażdżyć drewnianym tłuczkiem, dodać pokrajaną cebulę. Obrać jeden seler (około 30 dkg) 1 dodać do pomidorów.

Przygotować przyprawy aromatyczne: 10 ziaren pieprzu zwykłego, angielskiego i białego, 3—4 liście bobkowe, 1 łyżeczkę papryki w proszku, 1—2 ząbki czosnku, sól, cukier do smaku. Włożyć do woreczka z gazy, owiązać, włożyć ten woreczek do miazgi, gotować jeszcze 10—15 minut.


Następnie przetrzeć masę przez perlonowe sito lub cedzak z małymi oczkami Jeszcze raz włożyć do przetartej masy woreczek  -. przyprawami i podgrzewać około 10—15 minut.

Umyć 3 kg jabłek i po przekrojeniu na 4—6 części, usunąć gniazda nasienne.

Cząstki jabłek umieścić w wyparzonych słojach (weki, feniksy itp.), układając jabłka skórką na wierzchu ł zalać przygotowaną wrzącą miazgą, uważając, by w słoju nie powstawały banieczki powietrza. Brzegi słoja wytrzeć czystą ściereczką, zmoczoną w spirytusie salicylowym, nałożyć gumki snarzone w gorącej wodzie, nakryć pokrywkami  i  nałożyć  klamerki  (sprężynki).

Słoje ustawić w kociołku o podwójnym dnie I zalać ciepłą wodą tak, aby nakryła ona słoje. Ogrzewać na wolnym ogniu przez 25—30 minut Zestawić z ognia, zdjąć pokrywę i po 10 minutach ostrożnie wyjąć słoje, ustawiając je na rozpostartej ścierce.

Po ostygnięci zdjąć klamry ze słoi, sprawdzić czy się zamknęły, przylepić nalepki z nazwą przetworu i datą. Przechowywać w chłodnym, ciemnym, suchym pomieszczeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz