Można kisić pomidory czerwone, a także — te z ostatniego zbioru, niedojrzałe, zielone. Zielone kisi się tak, jak ogórki (te same dodatki i przyprawy). Na 10 litrów zalewy dajemy 5 dkg soli, ale bardzo mało cukru np. 1 łyżeczkę.
Pomidory czerwone kisi się bez żadnych dodatków, zalewając osoloną, przegotowaną wodą. Na 10-litrowy garnek pomidorów potrzeba 6 litrów przegotowanej wody z 4 dkg soli. Po skończonej fermentacji nalać na wierzch warstwę oleju sojowego lub arachidowego, który będzie chronił przed rozwojem pleśni
Pomidory czerwone kisi się bez żadnych dodatków, zalewając osoloną, przegotowaną wodą. Na 10-litrowy garnek pomidorów potrzeba 6 litrów przegotowanej wody z 4 dkg soli. Po skończonej fermentacji nalać na wierzch warstwę oleju sojowego lub arachidowego, który będzie chronił przed rozwojem pleśni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz